Om je beter van dienst te zijn, maakt Agentschap Innoveren & Ondernemen gebruik van cookies.
Ik begrijp het

Gehele investering van webshop in aanmerking voor investeringsaftrek

Geschreven door VLAIO op

Met deze fiscale maatregel willen we KMO’s nog meer ondersteunen en stimuleren om digitale investeringen te doen, bijvoorbeeld in e-commerce. De aftrek is van toepassing vanaf aanslagjaar 2016 op nieuwe investeringen in afschrijfbare vaste activa. De aftrek wordt eenmalig toegepast en bedraagt 13,5% van het geïnvesteerde bedrag (voor aanslagjaar 2016).

De categorieën van digitale investeringen waarvoor deze maatregel van toepassing is zijn :

  • Investeringen in e-commerce,  en meer bepaald voor investeringen in software of apparatuur die - de elektronische betaling vergemakkelijken; of dienen voor elektronische facturatie, handtekening of archivering.
  • Investeringen in cybersecurity: software of apparatuur die dienen voor de beveiliging van informatie, netwerken en ICT-installaties; monitoring- en auditinstrumenten voor de beveiligingssystemen van ICT; software of apparatuur die een veiliger beheer van de door de onderneming verzamelde persoonsgegevens mogelijk maken.
  • Tot slot komen ook aanvullende investeringen, die gepaard gaan met de uitvoering van de twee hierboven vermelde categorieën van investeringen, in aanmerking.

De maatregel reikt nu veel breder dan eerst gedacht. Niet alleen witte kassa’s, bijvoorbeeld, maar ook de infrastructuur voor een webshop komt in aanmerking. De gehele investeringswaarde kan in rekening worden gebracht (dus niet enkel het digitaal betalings- en facturatiesysteem). De redenering is dat het gaat om een ‘onlosmakelijk geheel’, zo blijkt uit het antwoord op een parlementaire vraag aan min. Van Overtveldt.

Meer info:

Recente artikels

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws, events en opleidingen.